Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Çocuklarda Duruş Bozuklukları Nasıl Önlenebilir?

Çocuklarda duruş bozuklukları çeşitli etkenlerden dolayı oluşabilir. Bilgisayar karşısında uzun süre ve yanlış pozisyonda oturmak, fazla kilo, okul çağında taşınan ağır sırt çantaları ve görme bozukluğu başta skolyoz ve kifoz olmak üzere farklı duruş bozukluklarına yol açabilir. Bir etken de ayakta dururken, yatarken veya otururken vücut pozisyonunun yanlış olmasıdır. Yapısal kifoz olarak bilinen duruş bozukluğu türü ise çoğu zaman altta yatan bir yumuşak doku veya kemik bozukluğuyla bağlantılıdır.

Çocuklarda Duruş Bozukluklarını Önlemenin Yolları

Aşağıdaki önlemler çocuğunuzdaki duruş bozukluğunun hafiflemesine veya ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Ancak, aldığınız önlemlere rağmen dik durmasını sağlayamıyorsanız zaman kaybetmeden bir uzmanla görüşmelisiniz.

Spora Yönlendirin

Aileler çocuklarını duruşunu düzeltmesi için sıklıkla uyarırlar, ancak çocuk, bir süre dik durup daha sonra tekrar eğik pozisyona geçer. Üst üste gelen uyarılar ise çocuğun ebeveynleriyle inatlaşmasına yol açabilir. Çocuğun spora yönlendirilmesi bu kısır döngüden daha iyi sonuç verir. Haftanın en az 3 günü 1 saatlik spor aktiviteleri yapmak yanlış duruş sorununun çözülmesine yardım eder. Spor yapmak çocuğun genel fiziki kondisyonunu arttırır, omurgayı dik tutan kasların daha kuvvetli ve dayanıklı olmasını sağlar. Yüzme, çocuklarda duruş bozukluğunu önlemek ve düzeltmek açısından özellikle etkili bir spordur.

Sözlü Olarak Yönlendirmeyi Bırakmayın

Bu ona da, size de bıktırıcı gelse de, itiraz etse de çocuğunuzu düzenli olarak dik durması için uyarmaya devam edin.

Sırt Çantasına Dikkat!

Sırtta taşınan ağır okul çantalarının kamburluğa sebep olduğu yolunda bir kanıt olmamakla beraber, bu durum omurga sağlığı açısından uygun değildir. Sırt çantası alırken iki yandaki omuz askılarının geniş olmasına dikkat edin. Çocuğunuzun sırt çantasının ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 8 – 10’undan daha fazla olmadığından emin olun. Ayrıca çantayı tek omzunda taşımamasına ve doğru bir şekilde takmasına dikkat edin. Çantanın askılarının sırt kısmından aşağıya inmemesi ve çocuğun çantayı sırtının tam ortasında taşıması gerekir.

Çalışma Masası – Sandalye Seçimi ve Kullanımı

Çocuğunuzun çalışma masası ve sandalyesinin konum, yükseklik ve açısının uygun olmasına dikkat edin. Masası yaşına ve gelişimine uygun olmalı. Sandalyesinin de beli ve omurgayı destekleyen bir model olması iyi olur. Monitör ve klavye yüksekliklerinin uygun olduğundan da emin olun.

Bir önceki yazımız olan Tamamlayıcı Beslenme Nedir? başlıklı makalemizde ek gıda dönemi, tamamlayıcı besin ve tamamlayıcı beslenme hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …