Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Alzheimer Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde en sık görülen bunama (demans) türü olan Alzheimer beyinde bulunan sinir hücrelerinde normalden fazla miktarda protein birikmesinden kaynaklanan nörolojik ve ilerleyici bir hastalıktır. Beta amiloid olarak anılan bu protein parçacıkları giderek beyin dokusundan atılamayacak bir miktara ulaşır. Bu durum sinir hücrelerinin birbiriyle bağlantısının kopmasına ve hücrelerin ölmeye başlamasına yol açar. Bunların sonucunda beyin büzüşmeye ve hacminden kaybetmeye, normal fonksiyonlarını yerine getirememeye başlar. Alzheimer belirtileri başlangıçta hafif düzeydedir. Hastalık kendini çoğu zaman bireyin yaşam kalitesini bir parça düşürse de günlük aktivitelerini çok etkilemeyen hafif bir unutkanlıkla gösterir. Ancak zaman ilerledikçe unutkanlığın şiddeti artar ve farklı belirtiler de ortaya çıkar.

Erken dönem Alzheimer hastalığı belirtileri fazla dikkat çekmeyebilir. Bireyin kendisi de, yakınları da fark ettikleri bulguları beslenme bozukluğu, stres, yorgunluk, uykusuzluk, yaşlılık gibi faktörlerle ilişkilendirebilirler. Doktora genellikle en uzun evre olarak kabul edilen orta dönemde başvurulur.  Bu, başlangıç evresindeki sorunların kötüleştiği ve rutin işleri yapmakta güçlük çekme, karamsarlık, zihinsel keskinliğin azalması, görünen belirtileri inkar etme gibi yeni sorunların oluştuğu bir dönemdir.  Şiddetli Alzheimer döneminde birey kendine bakamamaya başlar, birçok şey için yardım alması gerekir.

Alzheimer Belirtileri

Başlangıç Dönemi

*Kafa karışıklığı, kararsızlık

*Yakın geçmişteki olayları unutmak

*Konuşurken uygun sözcükleri bulmakta güçlük çekmek

*Kişilerin, mekanların ve nesnelerin adını unutmak

*Konuşulan şeyleri anımsayamamak

*Yolları karıştırmak, evini bulmakta zorluk çekmek

*Ruh halinin sıklıkla değişmesi

*Eşyaları kaybetmek

*Giderek artan içe kapanma hali

*Kaygı bozuklukları

*Devamlı olarak aynı olaylardan söz etmek

*Depresif ruh hali

Orta Dönem

*Okurken ve yazarken zorluk çekmek

*Hatırlanamayan olayların inkar edilmesi

*Konuşmada güçlük çekmek

*Halüsinasyonlar

*Hırçınlık, öfke, saldırgan davranışlar

*Kendi başına beslenmekte ve temizlenmekte zorluk çekmeye başlamak

*Tarih ve saatten emin olamamak

*Takıntılı davranışlar

*Aile ve yakın çevreyle ilgili kuşkular

*Psikolojik durumun kötüye gitmesi

*Adresini ve telefon numarasını hatırlayamamak

Şiddetli Alzheimer Belirtileri

*Konuşma bozukluğu

*Yeme bozukluğu

*İdrar ve dışkı kaçırma

*Yakın ve uzak geçmişte olanları hatırlayamama

*Belirgin kilo kaybı

*Yardım almadan hareket edememe

Alzheimer Teşhisi Nasıl Koyulur?

Hastalığın teşhisi için birçok tıbbi tanı testi yapılır, zira hastalığı net bir şekilde ortaya koyacak ayırıcı bir test bulunmamaktadır. Alzheimer kuşkusuyla bir sağlık kuruluşuna başvuran kişi önce nöroloji bölümüne yönlendirilir. Nöroloji uzmanı gerekirse yakınlarına da bazı sorular sorarak kişinin detaylı öyküsünü öğrenir. Daha sonra çeşitli taramalarla bireyin nörolojik işlevleri, hafızası, dengesi, refleksleri, duyu ve davranışları ölçülür. Tanıyı desteklemek ve diğer benzer hastalıkların varlığına ilişkin ihtimalleri elemek amacıyla kan testleri, MR, BT ve ultrasonografi gibi uygulamalar da yapılabilir. Kişilik taraması testleriyle depresyon olasılığı araştırılabilir.

Belirtiler bazı genetik hastalıkları da akla getirebileceğinden Alzheimer tanısı için gen taramaları uygulanması da gerekli görülebilir. Yapılan bütün tanı testleri değerlendirildiğinde elde edilen bulgular kişinin Alzheimer olabileceği kuşkusunu artırıyorsa Alzheimer testi yapılır. Hekim, bilişsel fonksiyonları değerlendiren bu testlerin sonucunu aldıktan sonra kesin tanı koyabilir.

Bir önceki yazımız olan Çocuklarda Problem Çözme Becerisi Nasıl Geliştirilir? başlıklı makalemizde çocuklarda problem çözme becerisi ve problem çözme becerisi hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …