Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Yenidoğan Bebek Banyosu

Yenidoğan bebek banyosu için bebeğin göbek kordonunun düşmesini beklemek daha sağlıklı olur. Göbek kordonunun suyla temas etmesi enfeksiyon riskine yol açabilir. Kordon düşene kadar bebeğinizin vücudunu süngerle silerek temizleme yoluna gidebilirsiniz. Bu aşamada bebeğin yüz temizliği için sıcak suyla ıslatılmış pamuk topları kullanılabilir. Başını 3 – 4 günde bir kere bebe sabunu veya şampuanıyla yıkayabilirsiniz. Aradaki günlerde sadece su kullanmak yeterli olur.

Göbek kordonunun doğumu takip eden 5 ila 15 gün arasında düşmesinin üzerinden 1 gün geçtikten sonra yenidoğan bebek banyosu hazırlıklarına başlanabilir. Bebeğiniz için bir küvet filesi almayı da düşünebilirsiniz. Önce bir araştırma yapmalısınız tabii. Bu, bazı annelerin kullanışlı bulduğu bir üründür. Çocuğunuzun kirli suyla daha az temas etmesini ve sizin onu daha rahat idare etmenizi sağlar.

Bebeğe banyo yaptırırken ortam sıcaklığının 26 (zamanında doğan bebekler için), suyun ısısının 36,5 – 37 derece arasında olması tavsiye edilir. Suyun sıcaklığını dirseğinizi içine sokup yanıp yanmadığına bakarak da test edebilirsiniz.

Banyo yapmayı seven bebekler her gün yıkanabilir. Sevmeyenlerin haftada 2 kere yıkanması yeterli olur. Aslında bebeklerin yürümeye başlayana kadar sıklıkla yıkanması pek tavsiye edilmez, zira bu cilt kuruluğuna yol açabilir.

Yenidoğan bebek banyo süresi 3 – 5 dakika arasında olabilir. Bebek banyo sırasında çok aç veya tok olmamalıdır. Son beslenmesinden 1 – 1,5 saat sonrası uygun bir zamandır.

Bebeğinizi küvette yıkamak için soymadan önce gereken bütün malzemeleri hazırladığınızdan emin olmalısınız. Bu malzemeler şunlardır:

*Bebeklere özel sabun / şampuan

*Yıkama sırasında kullanmak için temiz, yumuşak banyo süngeri veya havlu

*Steril pamuk topları

*Kurulama havlusu

*İhtiyaç varsa pişik kremi

*Temiz bez ve kıyafetler

Yanınızda size yardımcı olacak biri varsa bebeği daha kolay yıkarsınız ama bunu tek başınıza da yapabilirsiniz.

Yıkama işine bebeğin gövdesinin ön kısmından başlanması, sonra sırtının ve en sonra da başının yıkanması tavsiye edilir.

Saçlarını yıkayıp durularken yüzüne çok fazla su gelmemesi için sırt üstü uzanmış olan bebeğin başını enseden destekleyerek hafifçe kaldırmak gerekir. Böylece arkaya doğru ıslatıp şampuanlayabilirsiniz. Durulama da aynı pozisyonda yapılır.

Bebeğinizi her gün yıkıyorsanız haftanın sadece 1 veya 2 gününde şampuan kullanın. Diğer günlerde duru suyu tercih edin.

Banyosu bittiğinde bebeği dikkatle küvetten çıkarın. Bu sırada bir elinizle başına ve boynuna, diğer elinizle vücudunun alt kısmına destek verin. Daha sonra yumuşak, temiz bir havluyla kurulayıp giydirin.

Bir önceki yazımız olan Alzheimer Belirtileri Nelerdir? başlıklı makalemizde alzheimer, alzheimer belirtileri ve alzheimer hastalığı hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Yakını Stresi ve Durumu Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Kronik bir sağlık sorunu olan birine bakım vermek alışveriş yapmak, yemek hazırlamak ve yedirmek, kişinin ve yaşadığı …

Bebekler Ne Zaman Su İçebilir?

Boğazınızın kuruduğunu hissettiğiniz sıcak bir günde doğal olarak bir bardak suya uzanırsınız. Bu, 2 – 3 aylık …

Kreş Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta

Çocuğunuzu bir kreşe vermeyi düşünüyorsanız onun için en iyi şartları sağlayacak bir yer bulmayı istersiniz. …